Главная Случайная страница


Полезное:

Как сделать разговор полезным и приятным Как сделать объемную звезду своими руками Как сделать то, что делать не хочется? Как сделать погремушку Как сделать так чтобы женщины сами знакомились с вами Как сделать идею коммерческой Как сделать хорошую растяжку ног? Как сделать наш разум здоровым? Как сделать, чтобы люди обманывали меньше Вопрос 4. Как сделать так, чтобы вас уважали и ценили? Как сделать лучше себе и другим людям Как сделать свидание интересным?


Категории:

АрхитектураАстрономияБиологияГеографияГеологияИнформатикаИскусствоИсторияКулинарияКультураМаркетингМатематикаМедицинаМенеджментОхрана трудаПравоПроизводствоПсихологияРелигияСоциологияСпортТехникаФизикаФилософияХимияЭкологияЭкономикаЭлектроника






Food and Drinks





General Alcohol:

alcohol free beer    
alcoholic content - вміст алкоголю
Breakfast:    
continental breakfast - light breakfast of butter, jam, coffee, juice
English breakfast - traditional English breakfast including bacon, eggs. sauce, tomatoes, toasts, jam, tea or coffee
breakfast room    
bring-back - a dish which doesn’t suite a client for some reason as a rule a dessert for this client is free
Swedish board / buffet (шведский стол) - free choice of unlimited number of dishes (a type of self-service)
Catering - food and drinks outside café or restaurant (picnics, festivals, etc.)
cocktail - a mixture of different drinks hors-d’oevre of meat, vegetable fruit salad
cocktail party    
cocktail reception    
finger buffet - Swedish board, where clients take food without forks
grill-room - a bar where grilled food is served
happy hours - time in a bar when drinks are sold with a discount, usually before supper
high liver   frequenter (frequent visitor) of a restaurant
barfly - a frequenter of bars
self catering - accommodation with a kitchen for cooking
Drinks    
long drinks - a big portion of alcohol or alcohol-free drink for sipping during a long period
strong drinks - alcoholic drinks
spirits   mixers
whisky   soda
gin   tonic
brandy   ginger ale
cognac   coke
pastis   an aniseed-flavored aperitif
rum    
vodka    
punch    
liqueurs    
arrack    
Wines fortified   Table wines
vermouth   Bordeaux
port    
Dubonnet   Chianti
Madeira   Mosel
Muscatel   Riesling
Sweet wine   Muscadet
    Chablis
    Cider
Aperitifs   Beer
Champagne   Ale
Dubonnet   Dunkles (темне пиво)
Martini   Draught beer (бочкове пиво)
Chinzano   Light beer (світле пиво)
    Pilsner
    Porter
Bar Equipment and Wine Terms
beer pump - пивний насос
beer glass    
tankard - келих для пива
cork - корок
cockail shaker    
strainer   ситечко
corkscrew - штопор
label - наклейка, этикетка
sediment - осад
vintage - врожай винограду
the 1950 vintage - вино врожаю 1950 г.
a good year for - гарний рік

Soft Drinks (безалкогольные напитки)

lemon squash

lemonade

mineral water

ginger ale

iced water

milk

soda water

tonic

ice-cream soda

iced chocolate

hot chocolate

Menu

day’s menu - menu for day
main dish    
menu “a la carte” - menu of helping in a restaurant
weekly specialities - a main dish of the week
appetirers (am.) appetizers    
entrées    
hors d’oeuvre (fr.)   -  
starter закуска
vegetarian dishes  
vegetables    
side dishes - гарніри
dessert    
Breakfast dishes
porridge (oatmeal) with cream (milk, hot milk, lukewarm milk)    
cornflakes / wheatflakes   маісові / пшеничні пластівці
wheat biscuits with milk (in bowl)   пшеничне печиво з молоком (в мисці)
boiled eggs (soft, medium, hard boiled)   варені яйця (некруто/рідко), в мешечок, круто (густо)
fried eggs   яєчня-«глазунья»
omellete (ham, kidney, vegetable, mushroom, lobster, plain)
bacon and eggs / ham and eggs    
poached egg on toast   Яєчня-пашот на підсмаженому хлібі
Entrées
anchovy    
caviar    
cheese    

lobster

Italian salad

salmon

smoked salmon

veal & cucumber

tomatoes

sardines

Soups

asparagus   суп зі спаржі
barley broth   перловий суп
clear soup   бульйон
cabbage soup   щі, капусняк
celery soup   суп із сельдереєм
chicken soup / broth   курячий бульйон
fish soup   юшка
nettle soup   суп із кропиви
oxtail soup   суп із бичачих хвостів
oyster soup   суп із устриць
pea soup    
thick soup    
tomato soup    
turtle soup    
vegetable soup    
vermicelli soup    

Fish


salmon    
trout   форель
pike   щука
plaice   камбала
herring / baltic   оселедець / салака
herring    
sardines    
anchovy   анчоус
carp    
cod   тріска
haddock   тріска
mackerel   макрель
perch   Окунь річковий
sturgeon   осетер
tunny   тунець
eel   вугор

Shell fish (молюски, ракоподібні)

lobster    
crayfish, crawfish   раки
shrimps   креветки
crab    
oysters   устриці
mussels   мідії
scallop   гребінець (моллюск)
squid   кальмар
octopus    
snail    

Poultry

turkey (roast, a la daube)   індичка (смажена, заливна)
pheasant    
duck    
goose (smoked goose breast)   гуска (копчена гусяча грудинка)
chicken (roast, fricassée)    
spring chicken   курча
chicken with rice & curry    
Capercaillie (capercailzie)   глухар
grouse   біла куріпка
woodcock   вальдшнеп
blackcock   тетерук
hazel hen   рябчик
partridge   куріпка
guinea foul   цесарка

Meat course

beef    
beefsteak    
beef goulash    
boiled beef    
braised beef   тушкована яловичина
meat-balls   битки
minced meat   рублене м’ясо
steak (joint)   печеня
fillet of beef   філе
oxtail   бичачий хвіст
tongue   язик
rolled fillets of beef   рулети
veal   телятина
veal cutlet    
Vienna schnitzel    
veal stew   тушкована телятина
mutton    
Irish stew    
roast lamb    
saddle of mutton   бараняче сідельце
shoulder of mutton   бараняча лопатка
pork    
bacon    
ham    
pork chops   свиняча котлета
pork sausage    
pig’s trotters   свинячі ніжки
roast pork    
spare ribs   печеня з ребер
sucking pig   молочне порося

Sauces

gravy   соус (підлива) до печені
horse-radish sauce   соус (підлива) з хріном
lemon sauce    
lobster sauce    
mushroom sauce    
mayonnaise sauce   запрaва (засмочка) з майонезом
tomato sauce    
tartar sauce   соус (підлива) «рeмулад»
ketchup    
Spices and Herbs
bay leaf   лавровий лист
red pepper    
cinnamon   кориця
curry    
dill   кріп
ginger   імбір
horse-radish   хрін
mustard    
nutmeg   мускатний горіх
pepper    
vinegar    
cilli pepper    
parsley   петрушка
thyme   чебрець
rosemary   розмарин
sage   шалфей
oregano    
tarragon   естрагон
marjoram   майоран
Vegetables    
fried potatoes    
mashed potatoes    
French fried potatoes    
potato salad    
tomatoes    
celery    
peas    
beans    
string Leann   зелені боби
head of lettuce   зелений салат
asparagus   спаржа
artichokes   артишоки
cauliflower   кольорова капуста
mushrooms    
grass leek (chive)   зелена цибуля
leek   цибуля «порей»
onions    
garlic    
olive (with stone, stuffed)   оливки (з кісточкою, фаршировані)
cucumber    
radishes    
kohlrabi    
cabbage / red cabbage   біло/червонокачанна капуста
beetroots    
carrots    
turnips   брюква
Brussels sprout   брюсельская капуста
parsnips   пастернак
sauerkraut   кислая капуста
spinach   шпінат
Cheese    
Camembert    
Cheddar    
Crеam cheese   м’ягкий сир
Dutch cheese   голандський сир
Edam cheese   Едамер
Gorgonzola   Горгонцола
Roquefort   Рокфор
Swiss cheese   швейцарський сир
whole milk cheese   сир з незбираного молока
Stilton   Стильтон
Fruits    
apples    
pears    
peaches    
orange    
lemon    
grapefruit    
melon    
pineapple    
apricots    
bananas    
rhubarb   ревінь
mixed fruits    
Berries    
cherries    
billberries, blueberries   чорниці
currants: black, red, white    
gooseberries   агрус
grapes    
raspberries    
strawberries    
wild strawberries   суниця
red bilberries   брусниця
Pudding    
Macaroni    
Spaghetti    
Vermicelli    
Rice pudding    
Apple Charlotte   яблучний пудинг – «шарлотка»
Apricot pudding    
Gooseberry fool   пудинг з агрусу
Sago pudding   пудинг із крупи саго
Tapioca pudding   пудинг із тапіокової муки
Plum pudding   плумпудинг (английський пудинг)
Desserts    
jelly    
apple pie    
profiteroles    
fresh fruit basket    
Chocolate gâteau   шоколадный торт / тістечко
Blackcurrant cheese-cake    
Charlotte Russe    
Fresh fruit salad    
Fruit cocktail    
Ice cream    
Smokers Equipment and Laying the Table
lighter    
matchers    
ashtray    
tipped cigarettes   цигарки з фільтром
non-filter    
cigars    
pipes    
napkin    
joint knife / joint fork   ніж та виделка для подрібнення м’яса
fish knife    
fish fork    
soup spoon dessert spoon and fork    
side fork    
side plate   маленька тарілка
teaspoon    
wine glass    
salt & pepper    
egg cup    
fruit knife    
cutlery   столові прибори
Couvert (cover)    
Types of Service
Family service - All the food is served in serving dishes which are placed on the table so that guests can help themselves.
Plate service - The food is put on individual plates in the kitchen.
French service - The guests help themselves from serving dishes which are held by the waiter.
Silver service - The waiter serves the food at the table from a serving dish, using a spoon and a fork.
Russian service - The waiter serves the food from a serving dish using a fork and a spoon, while standing at a side table.
Gueridon service - The waiter cares, fillets or cooks food at a side table and then places the food on a plate.
Mixed - The main food is put on a plate in the kitchen and the vegetables are put in serving dishes so that the guests can help themselves.








Date: 2015-06-11; view: 629; Нарушение авторских прав



mydocx.ru - 2015-2024 year. (0.011 sec.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав - Пожаловаться на публикацию