Главная Случайная страница


Полезное:

Как сделать разговор полезным и приятным Как сделать объемную звезду своими руками Как сделать то, что делать не хочется? Как сделать погремушку Как сделать неотразимый комплимент Как сделать так чтобы женщины сами знакомились с вами Как сделать идею коммерческой Как сделать хорошую растяжку ног? Как сделать наш разум здоровым? Как сделать, чтобы люди обманывали меньше Вопрос 4. Как сделать так, чтобы вас уважали и ценили? Как сделать лучше себе и другим людям Как сделать свидание интересным?

Категории:

АрхитектураАстрономияБиологияГеографияГеологияИнформатикаИскусствоИсторияКулинарияКультураМаркетингМатематикаМедицинаМенеджментОхрана трудаПравоПроизводствоПсихологияРелигияСоциологияСпортТехникаФизикаФилософияХимияЭкологияЭкономикаЭлектроника






Смоленские уставные грамоты. 214 А в Хотшине дани 200 гривен, а ис того епископу взяти 20





Щапов Я. Н. Княжеские

уставы и церковь.., с. 146-147.

214 А в Хотшине дани 200 гривен, а ис того епископу взяти 20

Законодательство гривен.

Древней А в Жабачеве дани 200 гривен, а ис того епископу взяти

Руси 20 гривен.

А в Вото(р)овичех дани 100 гривен, а ис того епископу взя­ти 10 гривен.

А в Шуйспей да(н)и 80 гривен, а ис того епископу 8 гривен.

А в Дешнянюх 30 гривен, а ис того (е)пископу три гривны. А в Ветьскей дани 40 гривен, а ис того епископу четыре гривны.

А в Былеве дани 20 гривен, а и епископу ис того 2 гривны.

(A) в Бортницех на оной стороне 40 гривен, а ис того епи­скопу 4 гривны.

В Витрине дани 30 гривен, а ис того епископу три гривны.

В Жидчичих 10 гривен, (а) ис того епископу гривна.

В Басеи 15 гривен, а и епископу ис того полторы гривны.

(B) Мирятичех дани 10 гривен, а епископу ис того гривна. В Добрятине дани (30) гривен, а епископу ис того три

гривны.

В Доброчкове дани 20 гривен, а ис того епископу две гривне.

В Бобровницех дани 10 гривен, а ис того епископу гривна.

В Дедогостичех 10 гривен, а ис того епископу гривна.

А в Зарубе дани 30 гривен, а ис того епископу три гривны.

А в Женни дани 200 гривен, у Велицей, ис того святей Богородици и епископу 20 гривен.

В Пацини дани 30 гривен, а ис того епископу три гривны, а в гостиней дани не ведомо, а что ся соидеть, ис того святей Богородици и епископу десятина.

В Солодовницех 20 гривен, ис того святей Богородици (и е)пископу две гривны.

На Путьтине присно платять четыре гривны, бе(...)ници две гривны, коромити полпяты гривны, дедичи и дань, и вира 15 гривен, гость 7 гривен. А ис того святей Богородици и епи­скопу три гривны без семи ногат.

На Копысе полюдья четыре гривны, а перевоза четыре гривны, а торгового 4 гривны, а с корчьмити, не ведомо, но что ся соидеть, ис того десятина святей Богородици.

На Прупой 10 гривен, а ис того епископу гривна, а в корч-митех не ведати, но что ся соидеть, ис того десятина святей Богородици.

(У) Кречюта дани 10 гривен, а святей Богородици и епи­скопу гривна.



В Лучине полюдья (...) гривны, а мыта и корчмити не ведо­мо, но что ся снидеть, ис того епископу десятина.

Во Оболви гостинная дань, и что ся в ней снидеться, ис того святей Богородици и епископу десятина.

Во Искони дани 40 гривен, а ис того святей Богородици и епископу 4 гривны.

Суждали залесская дань, аже воротить Гюрги, а что будеть в ней, ис того святей Богородици десятина.

У Вержавску в городе три гривны десятины святей Богоро­дици.

В Лодейницех 10 гривен дани, а ис того гривна святей Богородици.

5. И се даю ис Торопча от всех рыб, иже идеть ко мне, де­сятину святей Богородици и епископу.

6. (А ч)то ся наречеть области Смоленьское, или мала, или велика дань, любо княжа, любо княгинина, или чия си хотя, правити десятину святей Богородици, без всякого отпису деяти.

7. Село Дросенское со изгои и з землею святей Богородици и епископу и село Ясеньское и з бортником, и з землею, и с изгои святей Богородици.

8. И се есми дал землю в Погоновичох Мойшиньскую святей Богородици и епископу и озера Нимикорская и с сеножатьми, и уезд княжь, и на Сверковых луках сено-жати и уезд княжь, озеро Колодарское святей Богоро­дици.

9. И се даю на посеет святей Богородици из двора своего осмь капий воску и на горе огород с капустником, и з женою, и з детьми; за рекою тетеревник с женою и з детми святей Богородици и епископу.

10. Бысть мое сотщание к святей Богородици по повелению святого отца моего, что же мога, то же даю.

11. А т(я)жь епископълих не судити никому же, судить их сам епископ:

первая тяжа роспуст;

другая тяжа, аже водить кто две жоне;

третьяя тяжа, аще кто поиметься чрес закон;

а четвертая уволочская, аже уволочет кто девку; шло воз-меть князь — с епископом наполы, или посадник что възметь свои тяжи, то с епископом наполы;

а пятое, аже ту женку, то епископу;

шестая вопрос, а то епископу: зелья и душегубства тяжа епископля;

семая, аже бьетася две жене, то епископля тяжа.

(А )же церковный человек доидеть чего, то своему епископу.

Девятая, аже кого бог отведеть церковных людей.

12. А не будеть зла ничего церкви, да се яз мольвлю, и ус­тавил есми епископью, поручен Смоленеск богом, и деднею, и отцовою молитвою.

13. Да се яз, князь Ростислав с первым епископом своим Маноилом, да се уставляю яз: аже будеть или тяжа, или про­дажа епископля, да не надобе ни князю, ни посаднику, ни ти-вУнУ, ни иному никому же от мала и до велика, и по всей во­лости смоленьской.

14. Се же ныне с божиею помощью и со святою Богороди­цею в сии дни полны дани, а по сем что бог устроить. По божью строю чи которая дань оскудееть, или ратью, или

Смоленские уставные грамоты

Законодательство

Древней

Руси

коим образом, (а п)о силе что почнеть да'вати тыи дани, а ис того десятина святей Богородици.

15. Да сего (н)е посуживай никто же по моих днех, ни князь, ни людие. Аже ли кто посудить сея грамоты, что есми дал к святей Богородици, да той отвечаеть в страшный день святей Богородицы и сия клятва будеть на нем, а яз буду без греха.



16. Паки ли приложить кто сию епископью опять к Переяс-лавстей епископьи, завистию переступя слово святого митропо­лита русского Михаила, а разрушить сию епископью Смолень-скую, то князь отиметь свое опять, еже был уставил епископу пристроивати святей Богородици. Да же кто разрушить сей замысл святого отца моего Мьстислава и митрополита русско­го Михаила, (аже) яз, грешный сын Мстиславль, надеяся на матерь божью, на святею Богородицу, (у)ставляю сию еписко­пью, да же кто разрушить ю, да сам отвечаеть святей Богоро­дицы и сия клятва святых отец буди на нем, а яв буду без греха.

1. Се яз, худый и грешный и недостойный епископ Маноил с благородным и христолюбивым князем моим Михаилом ут-вержаеве, еже написана, утвержена и сотворена о благодати и благословением святого духа поставлеником моим митропо­литом русским кир Михаилом при благовернем и христолюби-вем князи моем кир Михаил(е) и утвердил устав церковный именем Ростислав, по отца своего святого молитвы и по пове­лению его уставил есть епископью Смоленьскую.

2. Да же кто по моем князи или по мне переступить (или) посудить сию грамоту и уставо с(и) или князь, или ин кто, да будеть ему бог противен в день судный и святая Богороди­ца, да будеть проклят от святых апостол и святых отец 318, иже повелеша: в кыим граде достоить епископу быти, да пос­тавить и от всех святых; аще кто разрушить се, да будеть проклят.

3. Или епископ который начнеть несытьством хотя ити в Переяславль и сию епископью приложити к Переясловлю, да буди ему клятва, яже се преже писана и святого митрополита русскаго Михаила, иже составил сию епископью.

4. Или отдасть что, и не правити иметь святей Богородицы, еже есть написано зде, буди ему тая же клятва и буды ему анафема.

(А) се и еще и холм даю святей Богородицы и епископу, якп же дано дедом моим Володимером Семеонови преже епи­скопу строити наряд церковный ы утверженье.

В лето 6659, индикта 14, месяца сентября 30.

А се погородие.

От Мьстиславля 6 гривен урока, а почестья гривна и три лисици.

А се. от Крупля гривна урока, а пять ногат за лисицу.

А се от Вержавска две гривне урока, а за три лисици 40 кун без ногаты.

А се от Копосы 6 гривен урока и две лисици, а почестья 35 кун.

А се от Поциня урока полторы гривны, а за две лисици 22 куне.

А от Лучина три гривны урока, а две лисици, ы осетр.

А се от Ростыславля тры гривны, а почестья гривна и четы-ры лисици.

От Елны урока три гривны и лисица.

А Изяславлее гривна.

А у Торопчи урока 40 гривен, и 15 лисиц, и 10 черных кун, невод, тре(...)ица, бредник, трои сани рыбы, полавочник, две скатерти, три убрусы, берковеск меду.

А се в Жыжцы пять гривен, а почестья гривна и ли­сица.

А у Дорогобужи три гоны короткий, а почестья гривна, а пять лисиц.

КОММЕНТАРИЙ

Документ 1

Статья 1

Статья представляет инвокацию, которая сопровождается пре­амбулой, упоминающей богородицу (ей посвящена смоленская церковь) и отца Ростислава — князя Мстислава Владимиро-

Статья 2

Статья говорит об основании в Смоленске епископии и со­держит важные указания на то, что это было сделано по со­гласованию с людьми своими (вероятно, городской верхуш­кой) и соответствовало желанию еще князя Мстислава.

Мстислав Владимирович — великий князь киевский (1125—1132), который, как и его отец Владимир Мономах, придавал княжению в Смоленске важное значение в системе политических отношений своего времени.

Статья 3

Статья закрепляет за епископией особую социальную группу прощеников. Их происхождение объясняется по-разному: это или бывшие холопы, работающие на церковных землях (С. В. Юшков, Л. В. Черепнин, Л. В. Алексеев), или люди, попавшие в зависимость от церкви (Б. Д. Греков, Я. Н. Ща­пов). На особое социально-юридическое положение прощени­ков, отличное от других крестьян, указывает подробное обо-

Смоленские уставные грамоты

Клирос

— организация духовенства (клирошан)

при кафедраль­ной или соборной церкви, обладав­шая особыми при­вилегиями в го­роде.

Мед

— феодальная на­туральная повин­ность. Мед ис­пользовался для

изготовления вина, применяв­шегося в церков­ной службе;

Куны

— феодальная рента в денежной

форме.

Законодательство

Древней

Руси

Истые куны

— зд.— денеж­ные поступления в виде даней, без

дополнений

за счет судебных

штрафов и пр.;

Истужници

(истужники)

— группа

крестьян,

социальный

статус которой не ясен;

Присно — постоянно.

См.: Срезнев­ский И. И. Материалы для словаря.., т. I, стб. 1291.

Передмер — один из видов податей, отличав­шийся от даней, но также шедший в десятину;

Поппе А. В. Учредительная грамота смолен­ской епископии.— Археографиче­ский ежегодник за 1965 г. М., 1966, с. 64—67;

Кучкин В. А. Ростово-Суздаль-ская земля в X—

первой третиXIII вв.—Исто­рия СССР, 1969, № 2, с. 77.

значение их связей с кафедрой через феодальную ренту (мед, куны) и через подсудность (виры и продажи). Положе­ние прощеников как особой группы подтверждает и включение их в перечень Устава князя Владимира конца XII — начала XIII в (А се церковные люди: ...лечец, прощеник, за душ­ный человек...— см. выше).






Date: 2015-09-05; view: 158; Нарушение авторских прав

mydocx.ru - 2015-2019 year. (0.01 sec.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав - Пожаловаться на публикацию