Главная Случайная страница


Полезное:

Как сделать разговор полезным и приятным Как сделать объемную звезду своими руками Как сделать то, что делать не хочется? Как сделать погремушку Как сделать неотразимый комплимент Как противостоять манипуляциям мужчин? Как сделать так чтобы женщины сами знакомились с вами Как сделать идею коммерческой Как сделать хорошую растяжку ног? Как сделать наш разум здоровым? Как сделать, чтобы люди обманывали меньше Вопрос 4. Как сделать так, чтобы вас уважали и ценили? Как сделать лучше себе и другим людям Как сделать свидание интересным?

Категории:

АрхитектураАстрономияБиологияГеографияГеологияИнформатикаИскусствоИсторияКулинарияКультураМаркетингМатематикаМедицинаМенеджментОхрана трудаПравоПроизводствоПсихологияРелигияСоциологияСпортТехникаФизикаФилософияХимияЭкологияЭкономикаЭлектроника







E Накладання ізолюючої прокладки та постійної пломби 35 page





 

Юнак віком 17 років скаржиться на наявність на фронтальних зубах косметичного дефекту у вигляді світлих плям. У місцевості, де він проживає, вміст фтору в питній воді становить 1 мг/л. Об'єктивно: на присінковій поверхні 11, 12, 21, 22 зубів, горбках 16, 26, 36, 46 зубів виявлені крейдяного кольору плями з блис­кучою поверхнею. Зі слів пацієнта, плями існують з раннього дитинства. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Множинний карієс

B. Ендемічний флюороз

C. Ерозія емалі

D. Незавершений амелогенез

E. Системна гіпоплазія емалі

ANSWER: E

 

Дівчина віком 18 років скаржиться на наявність білих плям на різцях верхньої щелепи. Об'єктивно: на присінковій поверхні 11 і 12 зубів ближче до різального краю виявлені симетричні білясті плями неправильної форми. їх поверхня блискуча, не забарвлюється барвниками, безболісна під час зондування. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Ендемічний флюороз

B. Місцева гіпоплазія емалі

C. Гострий початковий карієс

D. Ерозія емалі

E. Системна гіпоплазія емалі

ANSWER: E

 

Під час проведення санаційних заходів у студентки віком 18 років на присінковій поверхні нижче екватора 24 зуба виявлена крейдяного кольору блискуча пляма. Скарг пацієнтка не пред'являє. У місцевості, звідки вона родом, уміст фтору в питній воді становить 1,1 мг/л. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Гострий поверхневий карієс

B. Системна гіпоплазія емалі

C. Ендемічний флюороз

D. Гострий початковий карієс

E. Місцева гіпоплазія емалі

ANSWER: E

 

Дівчина віком 17 років скаржиться на наявність дефектів твердих тканин передніх і бічних зубів, які існують протягом тривалого часу. Народилась і проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 1,2 мг/л. Під час огляду на присінкових поверхнях різців верхньої та нижньої щелеп у ділянці екватора коронок, а також на горбках малих кутніх зубів виявлені дефекти твердих тканин у межах емалі. Дефекти мають світло-коричневий колір, дно та стінки їх гладенькі, безболісні під час зондування. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Ерозія твердих тканин зубів

B. Місцева гіпоплазія емалі

C. Вогнищева одонтодисплазія

D. Ендемічний флюороз

E. Системна гіпоплазія емалі

ANSWER: E

 

Юнак віком 18 років, що проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 0,43 мг/л, скаржиться на чутливість від солодкого та кислого в ділянці 12, 11, 21, 22, 26 зубів. Під час огляду на присінковій поверхні цих зубів виявлені поодинокі білясті плями з гладенькою поверхнею. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Хронічний поверхневий карієс

B. Хронічний початковий карієс

C. Ерозія емалі

D. Флюороз

E. Гіпоплазія емалі

ANSWER: E

 

Юнак віком 18 років, що проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді 3,43 мг/л, скаржиться на наявність білих плям у пришийковій ділянці 16, 12, 11, 21, 22, 26 зубів. Під час огляду в пришийковій ділянці цих зубів виявлені білого кольору плями з гладенькою поверхнею. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Хронічний поверхневий карієс

B. Хронічний початковий карієс

C. Ерозія емалі

D. Гіпоплазія емалі

E. Флюороз

ANSWER: E

 

Пацієнтка віком 15 років скаржиться на косметичні дефекти зубів. Під час огляду на всіх поверхнях коронок фронтальних зубів виявлені численні плями коричневого кольору, без дефектів емалі, з гладенькою поверхнею. 2% розчином метиленового синього плями не забарвлюються. Який діа діагноз у даному випадку:

A. Системна гіпоплазія емалі

B. Гострий початковий карієс

C. Ерозія емалі

D. Кислотний некроз емалі

E. Флюороз

ANSWER: E

 

Дівчина віком 18 років скаржиться на наявність численних плям темно-коричневого кольору на зубах верхньої та нижньої щелеп. Народилась і до 10 років проживала в місцевості, де вміст фтору в питній воді становив 1,2 мг/л. Що з переліченого нижче могло б запобігти виникненню ураження твердих тканин зубів:

A. Санація зубів

B. Приймання препаратів фтору

C. Ретельний гігієнічний догляд за порожниною рота

D. Зменшення у раціоні легкозасвоюваних вуглеводів

E. Приймання препаратів кальцію і фосфору

ANSWER: E

 

Дівчина віком 18 років звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність численних плям темно-коричневого кольору на зубах верхньої та нижньої щелеп. Народилась і до 10 років проживала в місцевості, де вміст фтору в питній воді становив 2,2 мг/л. Що могло запобігти розвитку патології твердих тканин:

A. Приймання препаратів фтору

B. Санація зубів

C. Ретельний гігієнічний догляд за порожниною рота

D. Приймання препаратів кальцію і фосфору

E. Уведення до раціону морських продуктів

ANSWER: E

 

Хвора віком 14 років скаржиться на біль від дії холодного й солодкого в 11, 12 зубах, наявність косметичного дефекту. Об'єктивно: на присінковій поверхні коронок 11, 12 зубів виявлені дефекти емалі овальної форми. Дно дефектів гладеньке, блискуче, щільне під час зондування. В анамнезі у хворої тиреотоксикоз. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Клиноподібний дефект

B. Поверхневий карієс

C. Некроз емалі

D. Незавершений амелогенез

E. Ерозія твердих тканин зубів

ANSWER: E

 

Пацієнт віком 15 років скаржиться на косметичний дефект, гіперестезію 12, 11, 22 зубів. Під час огляду на присінковій поверхні вказаних зубів дефекти овальної форми, блюдцеподібні, з блискучими, гладенькими стінками. Зондування безболісне, холодова реакція чутлива. Дефекти забарвлюються 5% розчином йоду. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний:

A. Гострий поверхневий карієс

B. Клиноподібний дефект

C. Системна гіпоплазія

D. Флюороз, ерозивна форма

E. Ерозія емалі

ANSWER: E

 

Пацієнтка звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність дефектів твердих тканин центральних верхніх різців, які суб'єктивно її не турбують. Ці дефекти вона помітила півроку тому, їх розміри не змінилися. Об'єктивно: на присінковій по­верхні 11 і 12 зубів виявлені овальні дефекти твердих тканин у межах емалі. Дно дефектів гладеньке, блискуче, щільне під час зондування. Пацієнтка проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 1,6 мг/л. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Некроз емалі

B. Поверхневий карієс

C. Ерозивна форма флюорозу

D. Гіпоплазія емалі

E. Ерозія емалі

ANSWER: E

 

Пацієнтка віком 15 років звернулася зі скаргами на косметичний дефект коронок верхніх передніх зубів, що протягом близько 10 років поступово збільшується. Пацієнтку непокоять неприємні відчуття під час чищення зубів і від дії хімічних подразників. Об'єктивно: на присінковій поверхні різців і малих кутніх зубів верхньої щелепи виявлені овальної форми блюдцеподібні дефекти емалі з чіткими межами. Після висушування дефекти втрачають блиск і стають тьмяними. Реакція на зондування, холодові подразники позитивна. Діагностуйте захворювання:

A. Клиноподібний дефект

B. Гіпоплазія емалі

C. Кислотний некроз зубів

D. Гіперестезія твердих тканин зубів.

E. Ерозія емалі

ANSWER: E

 

Пацієнт віком 18 років скаржиться на наявність дефектів зубів верхньої щелепи, підвищену їх чутливість до механічних, хімічних і температурних подразників. В анамнезі вживання значної кількості цитрусових, соків, а також чищення зубів жорсткою зубною щіткою. Об'єктивно: на присінковій поверхні фронтальних зубів вище їх екваторів виявлені дефекти твердих тканин овальної форми з оголеним дентином. Дно та стінки дефектів гладенькі, блискучі, тверді під час зондування. Реакція на холод позитивна. Діагностуйте захворювання:

A. Клиноподібний дефект

B. Хронічний середній карієс

C. Гіпоплазія

D. Кислотний некроз емалі.

E. Ерозія твердих тканин

ANSWER: E

 

Пацієнт віком 17 років скаржиться на косметичні дефекти 11, 21, 22 зубів, які виникли більше року тому. Об'єктивно: по екватору на присінковій поверхні 11, 21, 22 зубів є неглибокі чашоподібні дефекти емалі, щільні під час зондування. Холодна вода болю не спричинює. Визначте попередній діагноз:

A. Клиноподібний дефект

B. Хронічний поверхневий карієс

C. Гіпоплазія емалі

D. Флюороз.

E. Ерозія емалі

ANSWER: E

 

Хворий віком 18 років звернувся до стоматолога з метою санації. Об’єктивно: на пристінковій поверхні 11 і 12 зубів виявлено кілька крейдяного кольору плям овальної форми розмірами 2x3 мм, під час зондування їх поверхня шорстка. Який тест буде найінформативнішим у проведенні диференіціальної діагностики даного захворювання:

A. ЕОД

B. Зондування

C. Термодіагностика

D. ТЕР-тест

E. Вітальне забарвлення

ANSWER: E

 

Хвора віком 16 років скаржиться на косметичний дефект у 11, 21, 22 зубах, який виник більше року тому. Об’єктивно: на пристінковій поверхні є неглибокий чашоподібний дефект емалі, дно має жовтуватий колір. Реакція на холодну та гарячу воду відсутня. Який метод лікування потрібен:

A. Протезування

B. Ремінералізивна терапія

C. Відбілювання

D. Лікування не потрібне

E. Пломбування

ANSWER: E

 

Пацієнтка віком 16 рік скаржиться на дефекти твердих тканин центральних і бічних різців верхньої щелепи, які її суб’єктивно не турбують. Дефекти з’явилися близько року тому і не збільшуються з часом. Об’єктивно: на пристінковій поверхні 12, 11, 21, 22 зубів виявлені дефекти твердих тканин округлої форми в межах емалі. Дно дефектів гладеньке, блискуче, тверде під час зондування. Проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 0,7 мг/л. Яка найбільш доцільна тактика лікування:

A. Місцева флюоризація

B. Не потребує стоматологічного втручання

C. Препарування та пломбування композитним матеріалом

D. Ремінералізивна терапія

E. Пломбування композитним матеріалом з незначним препаруванням

ANSWER: E

 

Хвора віком 15 років звернулась із скаргами на біль у 15 зубі, який виникає під впливом термічних подразників і швидко минає після їх усунення. Об'єктивно: у пришийковій ділянці на присінковій поверхні 15 зуба виявлений дефект з гладенькими стінками, що сходяться під кутом. Температурна проба позитивна, перкусія безболісна. Який імовірний діагноз:

A. Флюороз

B. Ерозія емалі

C. Гіпоплазія емалі

D. Хронічний поверхневий карієс

E. Клиноподібний дефект

ANSWER: E

 

Пацієнт віком 17 років скаржиться на біль у ділянці верхніх фронтальних зубів, який виникає під час уживання холодної їжі. Біль з'явився 1,5 міс тому після травми. Об'єктивно: у 21 зубі відсутній кут різального краю, дентин оголений, щільний під час зондування. Реакція на холод позитивна, короткочасна, ЕОД — 7 мкА. Який з пломбувальних матеріалів доцільно обрати для лікування в даній клінічній ситуації:

A. Склоіономерний цемент

B. Компомер

C. Макронаповнений композит

D. Силікатний цемент

E. Мікрогібридний композит

ANSWER: E

 

У пацієнтки 14 років під час профілактичного огляду на вестибулярній поверхні 15, 14, 24, 25, 33, 34, 35, 43, 44, 45 зубів виявлено блискучі меловидные плями. Пацієнтка скарг не пред'являє, 2\% метиленовим синім плями не забарвлюється. Який найбільш вірогідний діагноз.

A. Місцева гіпоплазія

B. Хронічний початковий карієс

C. Гострий поверхневий карієс

D. Хронічний поверхневий карієс

E. Системна гіпоплазія

ANSWER: E

 

Хвора віком 18 років звернулась із скаргами на біль у 15 зубі, який виникає під впливом термічних подразників і швидко минає після їх усунення. Об'єктивно: у пришийковій ділянці на присінковій поверхні 15 зуба виявлений дефект з гладенькими стінками, що сходяться під кутом. Температурна проба позитивна, перкусія безболісна. Який імовірний діагноз:

A. Флюороз

B. Ерозія емалі

C. Гіпоплазія емалі

D. Хронічний поверхневий карієс

E. Клиноподібний дефект

ANSWER: E

 

Пацієнт, 13 років, скаржиться на косметичний дефект зубних рядів. При огляді зубних рядів на всіх поверхнях коронок зубів численні плями матового та коричневого кольору з гладенькою поверхнею. Розчином метиленового синього плями не фарбуються. Який вірогідний діагноз?

A. Гіпоплазія системна

B. Карієс в стадії плями

C. Ерозія емалі

D. Кислотний некроз емалі

E. Флюороз

ANSWER: E

 

В стоматологічну клініку звернувся пацієнт Н. 12 років зі скаргами на наявність дефекту в центральному правому різці на верхній щелепі. З анамнезу лікар з’ясував, що порожнина з’явилась відразу після прорізування цього зуба. В ранньому дитячому віці 51 зуб було видалено внаслідок травми. Метиленовим синім порожнина не зафарбувалась. Термопроба негативна. Оберіть найбільш вірогідний діагноз.

A. Хронічний середній карієс 11

B. Хронічний початковий карієс 11

C. Флюороз

D. Гострий поверхневий карієс 11

E. Місцева гіпоплазія емалі 11

ANSWER: E

 

До стоматолога на прийом звернулась пацієнтка М. 14 років зі скаргами на наявність білуватих плям у пришийковій ділянці на премолярах і іклах верхньої і нижньої щелеп. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 15, 14, 13, 23, 24, 25, 35, 34, 33, 43, 44, 45 плями білуватого кольору, з блискучою поверхнею, щільні, безболісні при зондуванні. Термопроба негативна. З’явились давно. Поставте Ваш діагноз.

A. Множинний карієс

B. Гострий початковий карієс

C. Флюороз

D. Квітучий карієс

E. Системна гіпоплазія емалі

ANSWER: E

 

При профілактичному огляді робітників одного з підприємств міста у чоловіка 43 років стоматолог виявив множинне ураження зубів. Плями на емалі зубів мають щільну блискучу поверхню, безболісні, гладкі при зондуванні. При фарбуванні не поглинають барвник. Вміст фтору у питній воді вданому регіоні 2,3 мг/л. Оберіть найбільш вірогідний діагноз

A. Системна гіпоплазія емалі

B. Гострий початковий карієс

C. Хронічний початковий карієс

D. Хронічний поверхневий карієс

E. Флюороз

ANSWER: E

 

Хвора А. 17 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність естетичного дефекту у вигляді світлих плям на зубах. За місцем проживання наявність фтору у питній воді складає 1 мг/л. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні коронок 11,12 та 21,22 і горбах 16,26,36,46 крейдоподібні плями з блискучою поверхнею, які існують з моменту прорізування зубів. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Eрозія емалі

B. Недосконалий амелогенез

C. Множинний початковий карієс

D. Ендемічний флюороз

E. Системна гіпоплазія емалі

ANSWER: E

 

Хворий. 18 років звернувся з метою профілактичного огляду. При обстеженні виявлене крейдоподібне п’тяно з гладкою поверхнею і чіткими контурами на вестибулярній поверхні 23 зуба, яке не забарвлюється барвниками. Встановлено діагноз: місцева гіпоплазія 23 зуба. Який оптимальний метод лікування?

A. РЕМ-терапія

B. Імпрегнація р-ном нітрату срібла

C. Зашліфовування плями

D. Обробка антисептикам

E. Препарування і пломбування

ANSWER: E

 

Під час огляду зубів у пацієнта 11 років на вестибулярній поверхні симетричних фронтальних зубів були виявлені невеликі крейдоподібні смужки-штрихи, що розташовані в підповерхневому шарі емалі. Вони були майже непомітні і виявились тільки при висушуванні емалі. При нанесенні метиленового синього на гладку емаль синього забарвлення не виявилось. Така клініка характерна для:

A. Карієсу в стадії плями

B. Гіпоплазії

C. Ерозії емалі

D. Некрозу емалі

E. Штрихової форми флюорозу

ANSWER: E

 

Під час обстеження, у пацієнта 14 років виявили на 11 зубі пляму, розміром 3х4 мм, поверховість білої плями блискуча, при зондуванні – гладенька. З анамнезу пляма появилася відразу після прорізування 11 зуба. Реакція на термічні та хімічні подразнення – безболісна. Молочний зуб 51 у пацієнта був видалений в ранньому дитячому віці, після ускладнення каріозного процесу. З наведеного поставте вірний діагноз:

A. Ерозія емалі

B. Початковий карієс, гостра форма

C. Хронічна травма зуба

D. Флюороз

E. Гіпоплазія емалі – плямиста форма

ANSWER: E

 

В стомат. клініку звернувся пацієнт 18,р зі скаргами на наявність чашоподібних дефектів на центральних різцях. Після обстеження встановлено діагноз: гіпоплазія емалі. Гіпоплазію емалі – захворювання, яке виникає в період формування зубних тканин слід діагностувати з:

A. Клиновидним дефектом, флюорозом

B. Середнім та поверхневим карієсом

C. Ерозією емалі, некрозом емалі, патологічною утертістю

D. Флюорозом, клиновидним дефектом, захворюваннями пародонту

E. Карієсом зубів, флюорозом, спадковими захворюваннями, які проявляються в дефектах зубних тканин

ANSWER: E

 

Мама хворого А., 14 років, звернувся зі скаргами на наявність косметичного дефекту всіх зубів, який появився відразу після прорізування зубів. Об’єктивно: на вестибулярній та жувальних поверхнях всіх зубів верхньої та нижньої щелепах дефекти емалі, наявність тёмно-бурого забарвлення коронок. Перкусія та зондування болісне в області місткість фтору в воді – 2.6 мг/л. Визначте попередній діагноз.

A. Системна гіпоплазія

B. Хронічний початковий карієс

C. Ерозія емалі

D. Хронічний поверхневий карієс

E. Флюороз

ANSWER: E

 

Юнак 16 років, скаржиться на косметичний недолік в зв’язку з наявністю на зубах плям коричневого кольору. Час появи плям не пам’ятає. При огляді: на вестибулярних поверхнях 12, 13, 21 зубів ближче до шийок плями розміром 2х3 мм. При зондуванні болю немає, поверхня плям щільна. На термічний подразник зуби не реагують. Найбільш вірогідний діагноз:

A. Гострий початковий карієс

B. Гіпоплазія емалі

C. Ерозія твердих тканин зуба

D. Некроз твердих тканин зуба

E. Флюороз

ANSWER: E

 

Хвора Д., 12 років, скаржиться на косметичний недолік, в зв’язку з наявністю плям на передніх зубах. Час появи плям не пам’ятає. При огляді: на вестибулярній поверхні 11,12,21,22 зубів крейдоподібні плями, з гладкою, рівною поверхнею. На зондування і термічний подразник болю нема.

A. Флюороз

B. Гострий початковий карієс

C. Хронічний початковий карієс

D. Некроз емалі

E. Гіпоплазія емалі

ANSWER: E

 

Дівчина віком 28 років звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність численних плям темно-коричневого кольору на зубах верхньої та нижньої щелеп. Народилась і до 10 років проживала в місцевості, де вміст фтору в питній воді становив 2,2 мг/л. Що могло запобігти розвитку патології твердих тканин:

A. Приймання препаратів фтору

B. Санація зубів

C. Ретельний гігієнічний догляд за порожниною рота

D. Приймання препаратів кальцію і фосфору

E. Уведення до раціону морських продуктів

ANSWER: E

 

Хвора віком 14 років скаржиться на біль від дії холодного й солодкого в 11, 12 зубах, наявність косметичного дефекту. Об'єктивно: на присінковій поверхні коронок 11, 12 зубів виявлені дефекти емалі овальної форми. Дно дефектів гладеньке, блискуче, щільне під час зондування. В анамнезі у хворої тиреотоксикоз. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Клиноподібний дефект

B. Поверхневий карієс

C. Некроз емалі

D. Незавершений амелогенез

E. Ерозія твердих тканин зубів

ANSWER: E

 

Пацієнт віком 13 років скаржиться на косметичний дефект, гіперестезію 12, 11, 22 зубів. Під час огляду на присінковій поверхні вказаних зубів дефекти овальної форми, блюдцеподібні, з блискучими, гладенькими стінками. Зондування безболісне, холодова реакція чутлива. Дефекти забарвлюються 5% розчином йоду. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний:

A. Гострий поверхневий карієс

B. Клиноподібний дефект

C. Системна гіпоплазія

D. Флюороз, ерозивна форма

E. Ерозія емалі

ANSWER: E

 

Пацієнтка 18 р звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність дефектів твердих тканин центральних верхніх різців, які суб'єктивно її не турбують. Ці дефекти вона помітила півроку тому, їх розміри не змінилися. Об'єктивно: на присінковій поверхні 11 і 12 зубів виявлені овальні дефекти твердих тканин у межах емалі. Дно дефектів гладеньке, блискуче, щільне під час зондування. Пацієнтка проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 1,6 мг/л. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Некроз емалі

B. Поверхневий карієс

C. Ерозивна форма флюорозу

D. Гіпоплазія емалі

E. Ерозія емалі

ANSWER: E

 

Пацієнтка віком 15 років звернулася зі скаргами на косметичний дефект коронок верхніх передніх зубів, що протягом близько 10 років поступово збільшується. Пацієнтку непокоять неприємні відчуття під час чищення зубів і від дії хімічних подразників. Об'єктивно: на присінковій поверхні різців і малих кутніх зубів верхньої щелепи виявлені овальної форми блюдцеподібні дефекти емалі з чіткими межами. Після висушування дефекти втрачають блиск і стають тьмяними. Реакція на зондування, холодові подразники позитивна. Діагностуйте захворювання:

A. Клиноподібний дефект

B. Гіпоплазія емалі

C. Кислотний некроз зубів

D. Гіперестезія твердих тканин зубів.

E. Ерозія емалі

ANSWER: E

 

Пацієнт віком 17 років скаржиться на наявність дефектів зубів верхньої щелепи, підвищену їх чутливість до механічних, хімічних і температурних подразників. В анамнезі вживання значної кількості цитрусових, соків, а також чищення зубів жорсткою зубною щіткою. Об'єктивно: на присінковій поверхні фронтальних зубів вище їх екваторів виявлені дефекти твердих тканин овальної форми з оголеним дентином. Дно та стінки дефектів гладенькі, блискучі, тверді під час зондування. Реакція на холод позитивна. Діагностуйте захворювання:

A. Клиноподібний дефект

B. Хронічний середній карієс

C. Гіпоплазія

D. Кислотний некроз емалі.

E. Ерозія твердих тканин

ANSWER: E

 

Пацієнт віком 18 років скаржиться на косметичні дефекти 11, 21, 22 зубів, які виникли більше року тому. Об'єктивно: по екватору на присінковій поверхні 11, 21, 22 зубів є неглибокі чашоподібні дефекти емалі, щільні під час зондування. Холодна вода болю не спричинює. Визначте попередній діагноз:

A. Клиноподібний дефект

B. Хронічний поверхневий карієс

C. Гіпоплазія емалі

D. Флюороз.

E. Ерозія емалі

ANSWER: E

 

Хворий віком 16 років звернувся до стоматолога з метою санації. Об’єктивно: на пристінковій поверхні 11 і 12 зубів виявлено кілька крейдяного кольору плям овальної форми розмірами 2x3 мм, під час зондування їх поверхня шорстка. Який тест буде найінформативнішим у проведенні диференіціальної діагностики даного захворювання:

A. ЕОД

B. Зондування

C. Термодіагностика

D. ТЕР-тест

E. Вітальне забарвлення

ANSWER: E

 

Хвора віком 14 років скаржиться на косметичний дефект у 11, 21, 22 зубах, який виник більше року тому. Об’єктивно: на пристінковій поверхні є неглибокий чашоподібний дефект емалі, дно має жовтуватий колір. Реакція на холодну та гарячу воду відсутня. Який метод лікування потрібен:

A. Протезування

B. Ремінералізивна терапія

C. Відбілювання

D. Лікування не потрібне

E. Пломбування

ANSWER: E

 

Пацієнтка віком 15 рік скаржиться на дефекти твердих тканин центральних і бічних різців верхньої щелепи, які її суб’єктивно не турбують. Дефекти з’явилися близько року тому і не збільшуються з часом. Об’єктивно: на пристінковій поверхні 12, 11, 21, 22 зубів виявлені дефекти твердих тканин округлої форми в межах емалі. Дно дефектів гладеньке, блискуче, тверде під час зондування. Проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 0,7 мг/л. Яка найбільш доцільна тактика лікування:

A. Місцева флюоризація

B. Не потребує стоматологічного втручання

C. Препарування та пломбування композитним матеріалом

D. Ремінералізивна терапія

E. Пломбування композитним матеріалом з незначним препаруванням

ANSWER: E

 

Хвора віком 14 років звернулась із скаргами на біль у 15 зубі, який виникає під впливом термічних подразників і швидко минає після їх усунення. Об'єктивно: у пришийковій ділянці на присінковій поверхні 15 зуба виявлений дефект з гладенькими стінками, що сходяться під кутом. Температурна проба позитивна, перкусія безболісна. Який імовірний діагноз:

A. Флюороз

B. Ерозія емалі

C. Гіпоплазія емалі

D. Хронічний поверхневий карієс

E. Клиноподібний дефект

ANSWER: E

 

Пацієнт віком 15 років скаржиться на біль у ділянці верхніх фронтальних зубів, який виникає під час уживання холодної їжі. Біль з'явився 1,5 міс тому після травми. Об'єктивно: у 21 зубі відсутній кут різального краю, дентин оголений, щільний під час зондування. Реакція на холод позитивна, короткочасна, ЕОД — 7 мкА. Який з пломбувальних матеріалів доцільно обрати для лікування в даній клінічній ситуації:

A. Склоіономерний цемент

B. Компомер

C. Макронаповнений композит

D. Силікатний цемент

E. Мікрогібридний композит

ANSWER: E

 

Під час обстеження, у пацієнта 12 років виявили на 11 зубі пляму, розміром 3х4 мм, поверховість білої плями блискуча, при зондуванні – гладенька. З анамнезу пляма появилася відразу після прорізування 11 зуба. Реакція на термічні та хімічні подразнення – безболісна. Молочний зуб 51 у пацієнта був видалений в ранньому дитячому віці, після ускладнення каріозного процесу. З наведеного поставте вірний діагноз:

A. Ерозія емалі

B. Початковий карієс, гостра форма

C. Хронічна травма зуба

D. Флюороз

E. Гіпоплазія емалі – плямиста форма

ANSWER: E

 

В стомат. клініку звернувся пацієнт 13 р зі скаргами на наявність чашоподібних дефектів на центральних різцях. Після обстеження встановлено діагноз: гіпоплазія емалі. Гіпоплазію емалі – захворювання, яке виникає в період формування зубних тканин слід діагностувати з:

A. Клиновидним дефектом, флюорозом

B. Середнім та поверхневим карієсом

C. Ерозією емалі, некрозом емалі, патологічною утертістю

D. Флюорозом, клиновидним дефектом, захворюваннями пародонту

E. Карієсом зубів, флюорозом, спадковими захворюваннями, які проявляються в дефектах зубних тканин

ANSWER: E

 

Мама хворого А., 7 років, звернувся зі скаргами на наявність косметичного дефекту всіх зубів, який появився відразу після прорізування зубів. Об’єктивно: на вестибулярній та жувальних поверхнях всіх зубів верхньої та нижньої щелепах дефекти емалі, наявність тёмно-бурого забарвлення коронок. Перкусія та зондування болісне в області місткість фтору в воді – 2.6 мг/л. Визначте попередній діагноз.

A. Системна гіпоплазія

B. Хронічний початковий карієс

C. Ерозія емалі

D. Хронічний поверхневий карієс

E. Флюороз

ANSWER: E

 

Юнак 19 років, скаржиться на косметичний недолік в зв’язку з наявністю на зубах плям коричневого кольору. Час появи плям не пам’ятає. При огляді: на вестибулярних поверхнях 12, 13, 21 зубів ближче до шийок плями розміром 2х3 мм. При зондуванні болю немає, поверхня плям щільна. На термічний подразник зуби не реагують. Найбільш вірогідний діагноз:

A. Гострий початковий карієс

B. Гіпоплазія емалі

C. Ерозія твердих тканин зуба

D. Некроз твердих тканин зуба

E. Флюороз

ANSWER: E

 

Хвора Д., 11 років, скаржиться на косметичний недолік, в зв’язку з наявністю плям на передніх зубах. Час появи плям не пам’ятає. При огляді: на вестибулярній поверхні 11,12,21,22 зубів крейдоподібні плями, з гладкою, рівною поверхнею. На зондування і термічний подразник болю нема.

A. Флюороз

B. Гострий початковий карієс

C. Хронічний початковий карієс

D. Некроз емалі

E. Гіпоплазія емалі

ANSWER: E

 

Пацієнтка віком 14 років скаржиться на неестетичний вигляд 24 зуба з моменту його прорізування. Об'єктивно: у 24 зубі емаль частково відсутня, дентин забарвлений у жовтий колір. У дитинстві 64 тимчасовий (молочний) зуб неодноразово лікували, але спостерігалися часті загострення, набряки, виникла нориця на яснах. У 9 років його вимушені були видалити. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Хронічний початковий карієс

B. Флюороз

C. Локальна гіпоплазія емалі

D. Аплазія емалі

E. Системна гіпоплазія

ANSWER: E








Date: 2015-07-01; view: 55; Нарушение авторских прав

mydocx.ru - 2015-2017 year. (0.042 sec.) - Пожаловаться на публикацию